Elektromos autó

Az elektromos autó egy olyan autó, amelyet egy vagy több elektromos vontatómotor hajt, és csak akkumulátorokban tárolt energiát használ fel. A hagyományos belső égésű motoros járművekhez képest az elektromos autók csendesebbek, érzékenyebbek, jobb az energiaátalakítási hatékonyságuk, nincs kipufogógáz-kibocsátásuk. Az elektromos aut” kifejezés általában csak kifejezetten az akkumulátoros elektromos járműre vonatkozik, de széles körben magában foglalhatja a plug-in hibrid elektromos járművet, a megnövelt hatótávolságú elektromos járművet és az üzemanyagcellás elektromos járművet.

Elektromos autó akkumulátor

Az elektromos jármű akkumulátorát általában a hálózati áramforráshoz kell csatlakoztatni az újratöltéshez, hogy maximalizálja a hatótávolságot. Az elektromos autók újratöltése számos töltőállomáson elvégezhető. Kutatás és fejlesztés folyik más technológiák terén is, mint például az akkumulátorcsere és az induktív töltés. Mivel az újratöltő infrastruktúrák még viszonylag gyerekcipőben járnak, a hatótávolság és az időköltség gyakori pszichológiai akadályt jelent az elektromos autókkal szemben a fogyasztói vásárlási döntések során.

Eladások és járműállomány

2022-ben világszerte 10 millió konnektoros elektromos autót adtak el, ami az újautó-eladások 14%-a, mely jelentős övekedés a 2021-es 9%-ról. Sok ország kormányzati ösztönzőket, adójóváírásokat, támogatásokat és egyéb nem pénzbeli dolgokat vezetett be a hálózatról tölthető elektromos járművekre, miközben számos ország törvényt hozott a fosszilis tüzelésű autók értékesítésének fokozatos megszüntetésére. Tették ezt a levegőszennyezés csökkentése és az éghajlatváltozás korlátozása érdekében. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2023-ban várhatóan az elektromos járművek adják majd a globális autóeladások közel egyötödét.

Jelenleg Kínában van a világ legnagyobb elektromos járműállománya, 2020 decemberéig összesen 5,5 millió darab eladással. Bár ezek a számok a nehéz haszongépjárműveket, például buszokat, szemeteskocsikat is tartalmazzák. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, 2020-tól az alacsonyabb üzemanyag- és karbantartási költségek miatt a közelmúltban használt elektromos járművek teljes tulajdonlási költsége olcsóbb, mint a megfelelő ICE-autóké.

A Tesla Model 3 lett a világ minden idők legkelendőbb elektromos autója 2020 elején, 2021 júniusában pedig az első elektromos autó, amely világszerte 1 millió eladást ért el. Más feltörekvő autóipari technológiákkal, mint például az autonóm vezetés, az összekapcsolt járművek és a megosztott mobilitás, az elektromos autók egy jövőbeli mobilitási víziót alkotnak, az úgynevezett autonóm, összekapcsolt, elektromos és megosztott mobilitást.

Kapcsolódó bejegyzések