EGR szelep lefalazása

Az EGR szelep egy olyan motoralkatrész, amelynek célja a modern járművek károsanyag kibocsátásának a csökkentése. Ez a szelep a kipufogógázok 5-15%-át visszavezeti a motorba. Így biztosítja az üzemanyag teljes égését és a környezetbe kibocsátott mérgező anyagok, köztük a hírhedt nitrogén-oxid csökkentését. Egyes gépek mechanikus-, amelyet a motorból kiáramló gáz vezérel, míg másoknak elektronikus EGR-szeleppel rendelkeznek. A szelepek különféle modelljei közül az elektronikus változatok a legsérülékenyebbek és a legérzékenyebbek a szennyeződésekre, így hosszú távon több problémát okoznak. Talán ezért kerül ilyen gyakran szóba az EGR szelep lefalazása.

A jól működő EGR szelep előnyei és hátrányai

Az EGR szelep fő célja a kipufogógázban lévő szennyező anyagok szintjének csökkentése. A jól karbantartott EGR-szelep azonban számos előnnyel jár a vezető számára. Ha kíváncsi arra, hogy mi történik az EGR szelep lefalazása vagy eltávolítása után, figyelembe kell vennie a jó tulajdonságok elvesztését is.

A jól működő EGR-szelep fő előnyei

  • Megnövelt motorélettartam az alacsonyabb átlagos belső motorhőmérséklet miatt.
  • Alacsonyabb károsanyag-kibocsátás – jobb a környezetnek és jobb annak az autósnak, aki eldugult szelep esetén nem megy át a műszaki vizsgán.
  • Üzemanyag- takarékosság – eltömődött EGR-szelep esetén egyre több üzemanyagot fogyasztanak azonos teljesítmény és futásteljesítmény mellett.

Mi történik az EGR szelep lefalazása után?

Mi történik, ha eltávolítják a gépkocsiból az EGR szelepet? Elöszőr is nézzük azt a tényt, hogy az EGR-szelep eltávolítása illegális tevékenység. Sok tulajdonos azonban úgy dönt, hogy ezt a változtatást az autó karbantartási költségeinek megtakarításása miatt hajtja végre.

Ha az autót főleg városokban és/vagy alacsony sebességen használják, az EGR-szelep hajlamos eltömődni, ami arra kényszeríti a vezetőt, hogy cserélje ki vagy regenerálja az EGR-szelepet. Ennek az az oka, hogy a dízelmotorok részecskeszűrőjéhez hasonlóan az EGR-szelepet is tisztán tartják, ha az autót gyakran használják legalább 30 percig 80 km/h átlagsebességgel. Elképzelhető, hogy egy városban használt autót aligha használnak ezekre az utakra, ezért több karbantartást igényel az EGR szelep.

Azok, akik erre az illegális módosításra készülnek, az EGR szelep eltávolításával kezdik, és egy egyszerű csőre cserélik a rendszert, amely több légáramlást tesz lehetővé dugulás nélkül. Ezután a vezérlőegységet úgy módosítják, hogy a károsanyag-kibocsátási paramétereket ne vegye figyelembe, ami az EGR szelep nélkül logikusan tönkremegy.

Az EGR szelep eltávolítása minden bizonnyal eltávolítja a rendszeres karbantartást igénylő alkatrészt , de kevésbé lesz hatékony az autóban, és levegőszennyezést okoz.

Mit kockáztat az EGR szelep eltávolításával?

Ha még mindig azon gondolkodik, hogy mi történik az EGR szelep eltávolításakor, szeretnénk emlékeztetni, hogy ez illegális tevékenység. Amellett, hogy nagyon káros a környezetre, ha az ellenőrzés során EGR-szelep nélkül találják autóját, komoly büntetésekre számíthat.

Mi a teendő az EGR szelep eltávolítása helyett?

  • Cserélje ki az olajat és a szűrőket maximum 15.000 kilométerenként.
  • 2 havonta legalább egyszer 30 percet autózzon 80 km/h-val.
  • Használjon üzemanyag-adalékokat az EGR és FAP szelepek tisztításához és regenerálásához.
  • Tisztítsa meg a fojtószelepházat legalább 6 havonta speciális spray-kkel.

Triviálisnak tűnhet, de ezen lépések követésével csökkentheti vagy teljesen kiküszöbölheti az EGR szelep problémáit, örökre elfelejtve az EGR szelep eltávolításának lehetőségét.

Kapcsolódó bejegyzések