Autópálya minimum sebesség

Autópálya minimum sebesség

Sokszor merül fel a kérdés, hogy az autópálya minimum sebesség mennyi? A jogosítvánnyal rendelkezőknek tudniuk kell, hogy az autópályán 130 km/h a maximális sebességhatár, de a minimális sebességet nem határozza meg a KRESZ. Gyakran vita tárgya, mivel a túl lassú vezetés is ugyanolyan veszélyes lehet, mint a gyorshajtás.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerint nem lehet indokolatlanul lassan menni úgy, hogy akadályozza a forgalmat, de a rendelet nem ad szigorú sebességhatárt.

Azonban fontos tudni, hogy az autópályán és az autóúton csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek sík úton legalább 60 km/h sebességgel tudnak haladni, tehát az eleve lassú járművek az autópályára nem hajthatnak fel. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor lassabb haladás indokolt lehet: váratlan forgalmi helyzetek, torlódások, rossz időjárási körülmények vagy kedvezőtlen útviszonyok esetén.

A kék táblával jelölt útszakaszokon viszont kötelező a minimális sebesség, de ezektől is eltérhetünk, ha a biztonság veszélyeztetve van: ködben, esőben vagy csúszós úton. Mindenkinek kötelessége a közlekedés során a biztonságot szem előtt tartani, ne akadályozza vagy zavarja a többi közlekedőt, és igyekezzen a forgalom lendületéhez igazodni, hogy elkerüljük a balesetveszélyt.

Kapcsolódó bejegyzések