Autó bikázás szabályai

Autó bikázás szabályai

Az autó akkumulátorának átlagos élettartama általában 5-6 év, így valószínűleg már minden autó tulajdonos szembesült azzal a kellemetlenséggel, hogy az akkumulátora egyszerűen felmondta a szolgálatot. Egy lemerült akkumulátor sosem jön jókor, de vannak helyzetek, amikor még inkább kritikus a helyzet. Ilyen lehet ha valaki épp a kórházba siet terhes feleségével, vagy csak gyorsan el akar menni vásárolni.

Amikor az akkumulátor már egyszer cserbenhagyott minket, hajlamosak vagyunk elveszteni a bizalmunkat benne, és inkább cserélni szeretnénk, még akkor is, ha lehetőség volna a megmentésére. Sajnos ez nem mindig lehetséges, és ilyenkor jön képbe a vészmegoldás, vagyis a bikázás. Nem kell hozzá gépészmérnöknek lenni, de az autó bikázás szabályai igénylik a betartást, hogy ne okozzunk nagyobb problémát a meglévőnél.

Autó bikázás menete

  • A bikázáshoz mindig szabvány indítókábelt használjunk, és ne próbáljuk házilag barkácsolni egy hosszabbítóval vagy más kábeldarabbal. Arra is fordítsunk figyelmet, hogy elég hosszú legyen a bikakábel, mivel a kétméteres igen sok esetben kevésnek bizonyul.
  • Az előző pontban taglaltuk, hogy egy vékony dróton nem képes átmenni annyi áram, ami elég lenne az indítás elvégzéséhez. Ez a krokodilcsipeszekre is érvényes. Amennyiben nem megfelelően csíptetik őket az akkusarukra, úgy ott sem megy majd át a szükséges árammennyiség.
  • Fontos, hogy a két gépkocsi akkumulátorának teljesítménye közel azonos legyen. Soha ne használjunk egy gyengébb segítő akkumulátort!
  • Csatlakoztatás előtt mindkét járművet állítsuk le.
  • Az indítókábel piros csipeszét csatlakoztassuk a lemerült akkumulátor pozitív pólusára, a másik pirosat pedig a segítő akkumulátor pozitív pólusára.
  • A fekete kábelcsipeszt csatlakoztassuk a segítő akkumulátor negatív pólusára, a másik végét pedig vagy a lemerült akkumulátor negatív pólusára, vagy a motorblokkra, vagy egy testpontra, amelynek helyét az autó kézikönyvében találhatjuk.
  • Ezután indítsuk be a segítő autót, és tartsuk nagyjából 2500-as fordulatszámon. Ne siettessük a folyamatot. A lemerült akkumulátor állapotától függően eltarthat néhány percig, mire elegendő energia gyűlik össze az indításhoz.
  • Az autó bikázás szabályai a kábelek levételére is vonatkoznak. Első körben távolítsuk el a fekete csipeszt a segítő autó motorblokkjáról, majd a segítő akkumulátorról. Végül távolítsuk el a piros csipeszt a feltöltött akkumulátorról, majd a segítő akkumulátorról.

Kapcsolódó bejegyzések