Álló helyzetben kopog a kormány mozgatáskor

Álló helyzetben kopog a kormány mozgatáskor

Az autó kormányműve az egyik legfontosabb része a járműnek, amely közvetlen kapcsolatban áll a vezető irányításával. Ha egy autó kormányzása közben kopogó hang hallatszik, az nem csak zavaró lehet, hanem komolyabb problémák jele is lehet, amelyeket érdemes mielőbb kivizsgálni. Most részletesen bemutatjuk, hogyha álló helyzetben kopog a kormány mozgatáskor, annak milyen okai lehetnek, illetve hogyan lehet ezeket az okokat orvosolni.

Kormányösszekötő rudak és gömbfejek

Az első, illetve a leggyakoribb oka a kormányzás közben hallható kopogó hangnak a kormányösszekötő rudak és a hozzájuk tartozó gömbfejek problémája lehet. A kormányösszekötő rudak a kormánykereket kötik össze az első kerekekkel, lehetővé téve a pontos irányítást. Az idő múlásával ezek az alkatrészek elkopnak, kilazulhatnak vagy sérülhetnek, ami kopogó hangot eredményezhet, amikor a kormányt elfordítjuk. Amennyiben a kopogás kifejezetten a kormány elfordításakor jelentkezik, érdemes ellenőrizni a kormányösszekötő rudak és a gömbfejek állapotát, majd szükség esetén cserélni.

Futómű alkatrészek és szilentek

A futómű másik gyakori hibaforrása a szilentek elöregedése vagy sérülése. A szilentek gumi vagy poliuretán alapú alkatrészek, amelyek a különböző futómű elemek közötti rezgések, vagy ütődések csillapítására szolgálnak. Az elhasználódott vagy sérült szilentek nem képesek megfelelően elnyelni a rezgéseket és a kopogó hangokat, így azok a kormányzáson keresztül érzékelhetők lesznek. Az ilyen jellegű probléma esetén az autó futóművének alapos átvizsgálása javasolt.

Kormánymű fogasléc és csapágyak

A kormánymű fogasléce és a hozzá kapcsolódó csapágyak szintén okozhatnak kopogó hangot, ha elhasználódnak, esetleg sérülés éri őket. A fogasléc egy fogazott rudazat, amely a kormánykerék forgását mechanikus mozgássá alakítja át, hogy irányítsa az első kerekeket. Ha a fogasléc vagy a csapágyak kopottak, kilazultak vagy sérültek, akkor a kormány mozgatásakor kopogó hang hallatszódhat. Ilyen esetben a fogaslécet és a csapágyakat ellenőrizni kell, továbbá szükség esetén cseréjük indokolt.

Kerékcsapágyak

Bár a kerékcsapágyak elsősorban a jármű mozgása közben játszanak szerepet, álló helyzetben is okozhatnak kopogó hangot, ha a kormány elfordításakor jelentkezik a probléma. Az elkopott vagy sérült kerékcsapágyak nem csak kopogó hangot eredményezhetnek, hanem a kormányzás pontosságát is befolyásolhatják. A kerékcsapágyak ellenőrzése különösen fontos a jármű biztonságos üzemeltetése érdekében.

Lengéscsillapítók és rugók

A lengéscsillapítók és rugók kopása is hozzájárulhat a kormányzás közben hallható kopogó hangokhoz. A lengéscsillapítók feladata a jármű mozgásának csillapítása, míg a rugók az útegyenetlenségek kiegyenlítésében játszanak szerepet. Amennyiben ezek az alkatrészek nem működnek megfelelően, az a kormányzás pontosságát és komfortját is negatívan befolyásolhatja. Az ilyen jellegű problémák esetén a lengéscsillapítók és rugók állapotának ellenőrzése és cseréje szükséges.

Egyéb lehetséges okok

A fent említett problémák mellett más, kevésbé gyakori okok is állhatnak a kormányzás közben hallható kopogó hangok hátterében. Ilyen a kormányoszlop alsó részeinek kopása vagy lazulása, a kormánymű alkatrészeinek helytelen beállítása vagy akár a karosszéria egyes elemeinek sérülése. Az ilyen problémák diagnosztizálása gyakran részletesebb vizsgálatot igényel, amelyet szakember végezhet el.

Kapcsolódó bejegyzések