Km óra lekérdezés

Az autóvásárlás során gyakran felmerül a kérdés: használt vagy új autót érdemes-e választani? Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az új autó vásárlásának egyik nagy előnye, hogy nem kell aggódnunk váratlan problémák miatt, mivel a gyártó garanciát vállal az új gépjárműre. Azonban hátránya, hogy jelentősen drágább, mint egy használt jármű. A használt autó esetében ugyanezek az előnyök és hátrányok állnak fenn, csak fordított arányban. Az egyik fő előny az ár, hiszen jóval olcsóbb, mint egy teljesen új szalonból kiguruló jármű. Ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lennünk a választás során, mivel a magáneladók által kínált járművekre általában nincs garancia, és az eladó célja a jármű értékesítése. Ha úgy döntünk, hogy használt autót vásárolunk, számos módszer áll rendelkezésre a biztonságos ügylethez. Az egyik legegyszerűbb módszer az www.automoli.hu oldal használata, ahol lehetőségünk van megtekinteni az autó történetét. Itt a km óra lekérdezés is megtörténhet, továbbá ellenőrizhetjük az autó történetét.

A lekérdezéshez nem kell mást tennünk, mint az oldalon található keresőbe beírnunk a gépkocsi VIN számát.

Mi a VIN szám és hol található?

A VIN (Vehicle Identification Number) egy rövidítés, ami a gépjármű azonosító számát jelenti magyarul. A VIN szám általában hosszú karakterláncból áll, és az alábbi módon épül fel:

Az első három karakter mindig a gyártó nemzetközi azonosító kódját tartalmazza, amely lehet betűkből és számokból áll. Ezt követi hat karakter, amelyek a modellt azonosítják, és ezek csak számokat tartalmaznak. Az utolsó nyolc karakter a gyártási évet és az üzem helyét mutatja.

Fontos tudni, hogy a VIN számot az autón legalább két helyen, néha több helyen is elhelyezhetik. Amikor egy autót megtekintünk, mindig érdemes ellenőrizni a VIN számot az összes elérhető helyen.

Mit tudhatunk meg a VIN szám alapján?

Az alvázszám alapú lekérdezés több információt is tartalmazhat. Az első részben alapvető adatokat találunk a járműről, mint például a gyártó neve, típusa és verziója. Megtudhatjuk a gyártási évet, a hengerűrtartalmat, a motor teljesítményét, az üzemanyag típusát, valamint az ülések és ajtók számát. Minden adat a gyári adatokon alapul, és nem tartalmazza az esetleges változtatásokat.

Ezután következik a jármű története, amelyben bele van foglalva a Km óra lekérdezés. Fontos ellenőrizni ezt az adatot, mivel eltérések arra utalhatnak, hogy az óra vissza lett tekerve, ami gyanúsnak számít. Megtudhatjuk továbbá az első forgalomba helyezés dátumát és az adminisztratív állapotot. A „normál” állapot azt jelzi, hogy nincs körözés vagy lefoglalás a járművel kapcsolatban.

Az alvázszám alapú lekérdezés hasznos információkat nyújthat a gépjármű gyári felszereltségéről is, így ellenőrizhetjük, hogy minden szükséges opció megléte megegyezik-e az eladó által közölt adatokkal.

A VIN szám alapján készült riportot érdemes magunkkal vinni, amikor az autót személyesen megtekintjük, hogy az összes információt ellenőrizni tudjuk és ne érjenek minket váratlan meglepetések.

Kapcsolódó bejegyzések